fiziki cografya

Fiziki coğrafya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Gezegendeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar, bunların ortaya çıkardığı sonuçlar bu bilimin inceleme kapsamındadır. Toprak bilimi, toprak yapısı, arazi kullanımı gibi uygulamaya yönelik çalışmalara da kaynaklık eden önemli bir bilimdir.
Fiziki cografya kendi arasında 13'e ayrılır; yer şekilleri bilimi, jeoloji, jeofizik, haritacılık, toprak bilimi, taş bilimi, hidrografya, hidroloji, akarsu bilimi, göl bilimi, okyanus bilimi, iklim bilimi, meteoroloji, fizik, canlılar bilimi, ise biyoloji botanik zooloji tıptır
Biyocoğrafya, canlıların (bitkilerin ve hayvanların) dünya üzerindeki dağılış sebeplerini ve bunların değişmelerini, başka bir deyişle biyoloji'nin coğrafi görünümünü araştırır. Biyocoğrafya, konusunun geniş ve çeşitli olması nedeniyle coğrafya'nın dışında, botanik, zooloji, ekoloji ve fizyoloji bilimlerinden de yararlanmaktadır.
Biyocoğrafya canlıların genel dağılışını iki seviyede inceler.
1. Sistematik yönden; bu kısımbitki ve hayvan topluluklarını meydana getiren taksonları ayrı ayrı flora ve faunayı sistematik yönden inceler.
2. Ekolojik yönden; burada takson topluluklarının ya da bitki ve hayvan guruplarının dünya üzerindeki dağılışları araştırılır

0 yorum:

Yorum Gönder